top of page

De 7 redenen om over te stappen op elektrisch varen

De techniek is er, er zijn diverse mogelijkheden tot opladen en het brengt veel voordelen met zich mee waar je wellicht nooit bij stil hebt gestaan. Wij zetten 7 voordelen van elektrisch varen voor je op een rijtje.

1 Varen met oog voor het klimaat en luchtkwaliteit

Dat een elektromotor milieuvriendelijker is dan een verbrandingsmotor hoeK bijna geen toelichting meer. Alleen al qua uitstoot van CO2, zwaveldioxide (SO2), stikstofoxiden (NOx), roet en fijnstof wint de elektromotor het van de dieselmotor. Als je een elektrische boot oplaadt met Groene Stroom, dan is de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij elektrisch varen nihil. Uiteraard komt er nog wel wat CO2 vrij bij de productie van de accu’s, maar ook daarin worden flinke stappen gezet om dit tot een minimum te beperken. Het milieuvoordeel van elektrisch varen is enorm en het brengt ook een gezondheidsvoordeel met zich mee. Omdat er geen uitstoot van uitlaatgassen met fijnstof meer is, is elektrisch varen ook een stuk gezonder voor je luchtwegen.

 

2 Bereid je voor op de toekomst

In het najaar van 2019 is aangekondigd dat alle boten die door de historische binnenstad van Amsterdam varen, elektrisch moeten zijn. In Amsterdam zijn 15.000 geregistreerde boten die bij de ingang van wetgeving omtrent elektrisch varen, allemaal omgebouwd moeten worden. Toch zijn er maar een 10-tal bedrijven die dit kunnen, dus het ontstaan van wachtlijsten is een logisch gevolg. Als je nu al klaar wilt zijn voor de elektrische toekomst, dan laat je nu al je boot of sloep ombouwen naar elektrisch.

3 Geruisloos varen

Stel je eens voor dat je vaart zonder het geronk van de verbrandingsmotor, geen trillingen meer voelt van de motor en je geniet van de stilte om je heen. Het enige dat je hoort is het kabbelen van het water tegen de boot. Een extra voordeel is dat de besturing heel prettig aanvoelt. Even flink gas geven op een volle gracht gaat zonder moeite, want het vermogen staat bij elk toerental volledig tot je beschikking als je elektrisch vaart. Vergelijk het met de Tesla die vol op kan trekken vanuit stilstand.

4 Varen zonder stank

De uitlaatgassen van een verbrandingsmotor in een boot of sloep kunnen erg storend zijn, zeker als je met lekkere hapjes en een drankje een dag op het water doorbrengt. Als je elektrisch vaart, vallen deze storende factoren weg, alleen ga je wel verlangen dat iedereen elektrisch gaat varen, zodat je helemaal geen stank meer hebt van verbrandingsmotoren op het water. Bijkomend voordeel is dat je geen vieze handen meer krijgt van het tanken!

5 Vaartijd is aanzienlijk

De accu’s van elektrische boten worden steeds beter. Tegenwoordig kun je met gemak 6 uur over de grachten varen voordat je moet opladen. Tel daarbij op de tijd dat je stil ligt voor een plaspauze, een hapje of een drankje of wachten op vrienden die aan of van boord gaan en je zit zo op een werkdag van 8 uur die je op het water door kan brengen. Uiteraard ontwikkelt de techniek omtrent de accu’s zich in razend tempo en zijn er nu al verschillen in de accu’s die op de markt zijn, dus overleg met een expert om het accupakket te kiezen dat bij jouw wensen past.

 

6 Bespaar door elektrisch te varen

Als je elektrisch vaart, heb je een motor in je boot die betrouwbaar is en die weinig onderhoud nodig heeft. Olie en filters hoeven bijvoorbeeld niet meer jaarlijks vervangen te worden, wat een mooie besparing is. Het onderhoud beperkt zich tot een check van het elektrische systeem, controle van de het roer- en schroefafdichting en, afhankelijk van je accu, bijvullen van het accuzuur. Je verdient de ombouw naar elektrisch varen dus terug terwijl je fluisterstil op het water geniet!

 

7 De voordelen voor Amsterdam en bespaar ook op je vaste lasten

Het havengeld voor elektrische boten is in Amsterdam in 2020 is bijna 70% lager voor elektrische boten dan voor brandstof boten. Afhankelijk van de afmeting van je boot scheelt dat al snel 20 tot 30 euro per jaar per vierkante meter oppervlakte van jouw boot. Voor een boot van 15m2 scheelt dat €621,60 per jaar! Het is niet ondenkbaar dat deze verschillen groter zullen worden als onderdeel van een ontmoedigingsbeleid voor boten en sloepen met een verbrandingsmotor. Al met al genoeg redenen om over te stappen naar elektrisch varen!

Wil je overstappen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je ervaren hoe het is om elektrisch te varen?

Neem dan contact met ons op! We helpen je graag met overstappen.

Lees hier de veelgestelde vragen over elektrisch varen en of jou boot wel geschikt is voor ombouw.

bottom of page