top of page
sail2015.jpg

VEELGESTELDE VRAGEN

Overstappen op elektrisch varen roept waarschijnlijk een aantal vragen bij je op. Wat bij de meeste mensen het eerste wordt afgevraagd is of je wel kunt varen zo ver als je gewend bent te varen en of je een speciale oplaadplek nodig hebt. We hebben de meest gestelde vragen (plus antwoorden) op een rijtje gezet. Mocht jouw vraag er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

​Hoeveel ruimte neemt een elektromotor in beslag in mijn boot?

Een belangrijke vraag als je overstapt op elektrisch varen. De ruimte die een elektrische aandrijving van jouw boot of sloep inneemt, is veel minder dan een dieselmotor. Met een beetje geluk verdwijnt de elektromotor zelfs volledig onder de vloer. De motorkist verdwijnt dan volledig. Al kiezen de meeste van onze klanten er voor om de motorkist te behouden als tafel. Het is altijd handig om je drankjes en hapjes ergens op te kunnen zetten.

 

​Hoe lang kan ik met mijn elektrische boot varen?

Je kunt veel langer varen dan je denkt. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid en de capaciteit van de accu’s die er geplaatst kunnen worden. De boten die wij hebben omgebouwd hebben een gemiddelde vaartijd van 8 uur in de grachten van Amsterdam. Het standaard meegeleverde touchscreen display laat precies zien hoe lang je nog kunt varen.

 

​​Hoe lang duurt het opladen van de accu’s om elektrisch te kunnen varen?

De meest voorkomende accu’s die wij plaatsen in elektrische boten zijn nog steeds voltractie accu’s. We onderscheiden hierin twee varianten, lood/zuur (onderhoudsarm) en AGM (onderhoudsvrij). Dit type accu kan wel tot 75% leeggevaren worden en is veel goedkoper dan lithium accu’s. Met de juiste acculader ben je binnen 8 uur weer volledig opgeladen. Je kunt onderweg altijd bijladen als er een stopcontact in de buurt is.

 

​Waar worden de accu’s geplaatst in mijn sloep of boot?

De meest voorkomende plekken waar we accu’s plaatsen zijn voor- en achterin de boot of aan de zijkant onder de banken. Heel af en toe kunnen ze geplaatst worden bovenop de motor , zodat alles past in de motorkist.

​Wat is mijn oude dieselmotor nog waard?

Wat veel mensen vergeten is dat ze voor hun oude dieselmotor nog een paar duizend euro kunnen krijgen, afhankelijk van de leeftijd, als ze deze verkopen op bijvoorbeeld marktplaats.

 

​Ik wil zelf de motor en het accupakket plaatsen, kan dat?

Dat komt regelmatig voor! Als je bij ons de Waterworld motor en het accupakket koopt, dan krijg je van ons gratis advies hoe je alles moet installeren en aansluiten.

 

Is mijn boot wel geschikt voor ombouw naar elektrisch?

Als jij elektrisch wilt varen in Amsterdam en er is geen stopcontact in de buurt van je ligplaats, dan heeft het geen zin om je boot om te bouwen naar elektrisch, zeker in de grachten zijn er weinig mogelijkheden om je accu’s op te laden. Er zijn wel verloopstekkers die je kunt gebruiken voor laadpalen van elektrische auto’s, maar oplaadpalen voor auto’s langs het water waar je ook met je boot kunt afmeren, zijn er niet veel.

 

Daarnaast willen we altijd weten of de boot en met name de romp in goede conditie is. Laat de boot altijd eerst op de kant zetten en spuit het onderwaterschip goed schoon dan zie je precies wat de conditie van de romp is.

 

Ook een goed afdekzeil is van groot belang voor je elektromotor en accupakket. Natuurlijk zijn er ook zelf lozende boten zonder afdekzeil. Zorg daarnaast altijd voor goede ventilatie van de motor- en accuruimte.

Is er genoeg ruimte om het accupakket te plaatsen? Heb je nu al weinig opbergruimte dan is je boot misschien niet geschikt. Je verliest bijna altijd opbergruimte als je boot wordt omgebouwd naar elektrisch.

 

Wees overtuigd van het feit dat je deze investering wilt doen voor je boot, bij twijfel, doe het niet! We praten toch vaak over een investering van tussen de €8000,- en €12.000,- inclusief 21% BTW voor boten tot 7 meter.

bottom of page